TB logo

Bel nu voor advies of een afspraak: 0573 - 259643

Tips voor het behandelen van rosacea

Rosacea is een veel voorkomende chronische aandoening van het gezicht, die vooral gezien wordt bij vrouwen van middelbare leeftijd. De belangrijkste kenmerken:

 • blozen
 • roodheid
 • couperose
 •  zeer reactieve huid;  na blootstelling aan wind, kou of na het wassen van het gezicht ervaart men soms een prikkend, jeukend of pijnlijk gevoel in het gezicht. Naast een rode kleur heeft de huid ook vaak veel pukkeltjes, bultjes en puistjes.
De oorzaak van rosacea is onbekend maar de aandoening is goed te behandelen (beter gezegd: te onderdrukken), maar zelden definitief te genezen.

Wie krijgt rosacea?
Uit een onderzoek onder  2.000 mensen met rosacea blijkt dat 44% de eerste symptomen tussen 30 en 40 jaar krijgt, 43% krijgt de eerste tekenen na 50 jaar.

De ziekte is mogelijk erfelijk, want 40% van Rosacea patiënten kon een familielid aanduiden die ook te kampen heeft met Rosacea. Meer vrouwen dan mannen hebben last van Rosacea (zeker tijdens menopauze), mannen krijgen wel ergere symptomen. Het zijn met name mensen van Keltische of Scandinavische afkomst, hoewel ieder type kan er last van hebben.

Oorzaken van rosacea:
Het kan individueel verschillen of er factoren zijn die de verschijnselen van rosacea verergeren en zo ja, welke dat zijn. Tot deze veroorzakers van rosacea behoren warme dranken, alcohol, gekruid eten en zwaar koolhydraat rijk voedsel. Van wijn, chocolade, tomaten, cayennepeper, hete saus, gemarineerd vlees, citrusvruchten, kaas en koffie is bekend dat zij rosacea kunnen verergeren.

Andere oorzaken van Rosacea zijn stress en vermoeidheid, de menopauze (opvliegers), zonlicht, roken en intensief sporten. Ook  zijn er huidreinigingsmiddelen, cosmetica en medicinale producten die de huid irriteren.

De volgende stoffen kunt u beter vermijden:
Alcohol op de aantgetaste huid, toverhazelaar, menthol, pepermunt, eucalyptus olie, parfum, zeep en steroïde zalf.

Wat kunt u  doen aan rosacea?
Gelukkig zijn er ook ingrediënten die door de rosacea-huid wel goed worden verdragen zoals: Aloë Vera, allantoïne, arnica, Avena Sativa(Haver), Echinacea, Kamille, Centipeda, Cunninghami, Groene Thee, Zoethout, Ranonkel, Rode Klaver, Rode Framboos, Duindoorn en Canadees Wilgenkruid

Verder geldt voor alle mensen met rosacea dat ze de zon zoveel mogelijk moeten mijden. Wilt u toch in de zon zitten. gebruik dan een zonnebrandcrème met een hoge beschermingsfactor. Het gebruik van camouflerende cosmetica  die de roodheid verbergt, kan prettig zijn als u zich voor uw  rode gezicht schaamt.

Tot slot nog enkele tips om rosacea te behandelen:
– Probeer mogelijke veroorzakers op te sporen, bijvoorbeeld door het  bijhouden  van een dagboek
–  Unolite.
– Zorg voor minder stress
– Bescherm je huid goed tegen weersinvloeden door goede verzorging van de   huid
– Vermijd de voeding waar rosacea erger van wordt
– Sporten is prima, mits je het niet te intensief doet
– Ga voorzichtig om met je huid
– Onderga kliniekbehandelingen in welke kalmerende werking hebben
– Als u geen verbetering ziet of last blijft hebben, is het verstandig een dermatoloog naar uw huid te laten kijken.

Huidtip van Merle Bruijl.

Deel dit bericht:

4 thoughts on “Tips voor het behandelen van rosacea

 1. Hallo Jolanda,

  Ik heb je artikel gelezen en vond het leerzaam. Maar wat ik me afvraag is het volgende:

  Ik lees veel over de invloeden van voedsel op rosacea. Heb je daar ervaring mee? En dan nog een andere vraag:

  Je zegt dat als je geen vooruitgang ziet, dat je dan naar een dermatoloog moet gaan. Allereerst is de dermatoloog degene die rosacea bij mij vaststelde. Hij vertelde er ook meteen bij dat het niet te genezen is en dat het alleen maar erger kan worden.

  Ontmoedigd als ik was ben ik naar een andere dermatoloog geweest, zelfde verhaal. Ik heb er inmiddels 4 versleten en het enige wat zij voor mij kunnen doen is medicijnen voorschrijven….

  Je tips wat betreft voeding hebben mij nog het meeste geholpen, waarom dan (weer) een bezoek aan een dermatoloog?

  Ik vond op de website http://www.rosaceadieet.com een voedingsmiddelen schema, ongeveer gelijk aan dat van de National Rosacea Society. Wat vind je van een dergelijk overzicht? Is het iets waar ik verder mee kan?

  Je tips over huidverzorging ga ik ook mee aan de slag. Ik heb prettige ervaringen met aloe vera…

  Bedankt voor deze informatie. Ik hoop dat veel mensen hiermee geholpen zijn!

  Miranda

 2. Beste Miranda,

  Voeding speelt zeker een rol en ik zal je ook adviseren het dieet te volgen. Als rosacea al geconstateerd is bij je hoef je natuurlijk niet weer voor de 3e keer naar de dermatoloog van mij. Ik zal je adviseren te kalmeren kalmeren kalmeren en prikkels zoveel mogelijk te voorkomen. kalmeren kan door de unolite blauw( zie site, producten) en wat betreft je huidverzorging raad ik je een persoonlijk advies aan. het is wetenschappelijk bewezen dat blauw licht goed werkt op roodheid en ontstekingsreacties.
  hartelijk dank voor je vraag en neem gerust weer contact op bij meer vragen. Succes!
  Jolanda Roekevisch

 3. Ik heb al 15 jaar rosacea en kon het altijd goed onder controle houden met rosex. Maar na betralingen werd het toch erger. Dat was nog niets vergeleken met het effect van een chemokuur. Het vreemde was zelfs dat rosex een negatief effect had. Dat werd bevestigd door mijn oncoloog. Mijn oplossing, die al na drie dagen werkte: KOMKOMMER.
  Ik ben er super blij mee en het is nog eens goedkoop ook.
  Ik hoop dat andere die in een gelijke situatie zitten hier iets aan hebben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *