TB logo

Bel nu voor advies of een afspraak: 0573 - 259643

Over de zon en zo

Wat is zonkracht?
De zonkracht (UV-index) varieert in Nederland van 0 tot 8. In alle landen dichter bij de evenaar en in de bergen kan de zonkracht wel 15 zijn. Bij lage zonkracht (o-4) verbrandt de huid minder snel dan bij hoge zonkracht (7 en hoger). In juni/ juli is de zonkracht in Nederland het hoogst en de kans op verbranden het grootst.

Wat is zonverbranding?
Als UV-straling de huid heeft beschadigd, probeert het lichaam de schade te herstellen. Tijdens dit proces wordt de huid rose en gaat gloeien. Meestal worden de beschadigde cellen afgevoerd en vervangen door nieuwe gezonde cellen. Soms blijven er beschadigde cellen zitten die zich verder delen. Hierdoor kan op den duur huidkanker ontstaan.

Hoe zit het met kinderen en de zon?
Kinderen zijn nog in de groei. Als hun huid verbrandt, hebben ze op latere leeftijd veel meer kans op huidkanker. Houd baby’s het eerste jaar daarom uit de volle zon en zorg altijd voor een goede bescherming met een zonnehoedje en parasol. Voor kinderen en jongeren tot 18 jaar is een high protection beschermingsfactor een goede richtlijn. Maar wij adviseren ook iedereen boven de 18 een hoge beschermingsfactor als deze te gebruiken.

Hoeveel zon is goed?
Een lichte huid kan bij hoge zonkracht al in 10 minuten verbranden. Bij een donkere huid duurt dat veel langer. Maar wat uw huidtype ook is: na 3 uur in de zon heeft UV-straling geen enkel positief effect meer op de huid. Voor aanmaak van vitamine D is 15 tot 30 minuten zon in de zomer al genoeg.

Kun je ook verbranden in de schaduw?
Zand, water en gladde oppervlakten weerkaatsen zonlicht. Daarom kunt u ook in de schaduw verbranden.

Huidkanker in Nederland
Het aantal gevallen van huidkanker in Nederland groeit enorm: ieder jaar komen er zo’n 40.000 bij. In 90% van de gevallen ontstaat huidkanker door teveel aan UV- straling. Gelukkig is het in veruit de meeste gevallen goed te behandelen. Al betekent het wel regelmatige controles, waarbij beschadigde huid wordt weggesneden. Zorg daarom dat u niet verbrandt en ga geen uren in de zon liggen.

Huidtips van Merle Bruijl.

Deel dit bericht:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *